Dekreuen

Bij het kiezen van een reu voor een teefje komt heel veel kijken. Een prettig en betaalbaar boek om te lezen bij de voorbereiding is het boek ‘Van Dekking tot Uitvliegen’ van Marjoleine Roosendaal. Hier kun je het boek eenvoudig bestellen:  https://webwinkel.dogzine.eu/.

Allereerst is het belangrijk dat de eigenaar van het teefje (hierna: de fokker) goed weet welke kwaliteiten het teefje heeft en welke punten beter zouden kunnen. Karakter is een van de eerste dingen waar je naar kijkt. Heeft de Cairn een typisch Cairn karakter? Is de hond niet angstig of bang?
Karakter is erfelijk dus zowel de reu als de teef hebben invloed op het karakter van de pups.

Elke fokker wil graag een zo gezond mogelijk pupje fokken. Daarom zijn de dingen die je voor de gezondheid kunt verbeteren veel belangrijker dan bijvoorbeeld de grootte van een oor.

De bouw van een hond is het deel van de gezondheid dat je aan de buitenkant kunt zien. Op de aankeuring van de Nederlandse Cairn Terrier Club wordt een Cairn beoordeeld op onder andere de bouw. Daardoor weet je waar verbetering mogelijk of zelfs nodig is. Het is vanuit de rasvereniging verplicht dat elke Cairn Terrier waarmee gefokt wordt, getest is op Patella Luxatie. Naast een goede uitslag is ook het hebben van een goede hoeking in de achterhand belangrijk. Omdat oogproblemen in elk ras kunnen voorkomen, is een ECVO-onderzoek aan te raden. Dit is een officieel oogonderzoek dat alleen door specialisten kan worden uitgevoerd. Hier vindt je een lijst met meer informatie over het onderzoek en de erkende oogartsen: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/ecvo-oogonderzoek/

De binnenkant van een hond is ook belangrijk voor de gezondheid. Nu zul je denken, maar dat kunnen we niet echt zien. Dat klopt, MAAR! We weten inmiddels dat het immuunsysteem heel belangrijk is voor de gezondheid van een hond. Inteelt (de mate van verwantschap) is van grote invloed op het immuunsysteem. Hoe hoger de inteelt, hoe negatiever de invloed op het immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om de inteelt zo laag mogelijk te houden. Door wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat een percentage van meer dan 10% niet gewenst is. Ook weten we dat we dat met zoveel mogelijk informatie moeten berekenen.

Van elke dekreu staat de COI vermeld, dat is een wiskundig berekend percentage van verwantschap. Het is een tool die we kunnen gebruiken om te proberen de inteelt zo laag mogelijk te houden. Deze is berekend over 5 generaties. Eiegnlijk zou dat over 10 generaties moeten zijn, maar deze informatie is van heel veel honden niet compleet. Daarom berekenen we het hier over 5 generaties, waarbij je dus weet dat het in werkelijkheid altijd hoger is. Dat is logisch omdat hoe verder we terugzoeken in de stambomen, hoe meer dezelfde honden je tegenkomt.

Het is belangrijk om te beseffen dat inteelt niet erfelijk is! Een paar voorbeelden:

Voorbeeld 1
Een reu met een inteeltpercentage van 15% dekt een teefje met een inteeltpercentage van 8%. Foute boel zul je denken. Maar als dit teefje en reutje niet AAN ELKAAR verwant zijn, zou het zomaar kunnen dat de pups een inteeltpercentage van 3% hebben.

Voorbeeld 2
Een reu met een inteeltpercentage van 5% dekt een teefje met een inteeltpercentage van 8%. Dat lijkt prima! MAAR wat als dit teefje en reutje ndezelfde opa en oma hebben? Dan zijn ze wel verwant aan elkaar! De pups zouden dan zomaar kunnen dat de pups een inteeltpercentage van 13% kunnen hebben.

Daarom is het belangrijk om altijd het verwachte inteeltpercentage van een nestje te laten berekenen. Je kunt hiervoor een mailtje met alle gegevens sturen naar cairnbreeding@gmail.com.

Als je 1x op het menu ‘Dekreuen’ klikt, komt er een menu tevoorschijn. De reuen staan op alfabetische volgorde, bekijk ze allemaal om goed te kunnen vergelijken.